Syksyn toiminta

Kesää on vielä jäljellä, mutta syytä kurkistaa jo syksyn toimintaan. Tapahtumat ja ohjelma tarkentuu pikkuhiljaa, mutta tässä alustavaa suunnitelmaa.

Syyskausi lähtee käyntiin pihatapahtumalla 2.9.2023 .  Esillä on järviruoko – materiaali askarteluun ja sisutukseen, Nikkarin syksyn toiminta sekä pihalla rompetori ja kirppispaikat.

Alkavalla kaudella puutyöpaja on avoinna myös sunnuntaisin. Tätä on toivottu ja parantaa työssäkäyvien askartelu mahdollisuutta. Kauden jälkeen katsotaan, onko sunnuntai vuorolle käyttöä.   Syyskausi on 11.9. -5.12.2023 ja aukioloajat on  su 10-16, ma 10-18, ti 12-20 ja ke 12-20.  Syksyn ohjelmassa on kitaranrakennusta, kärrinpyörän valmistusta sekä puutyöiltoja naisille.

Kutomolla  kasvivärjäys – ja kehruu -kurssi alkusyksystä ja askartelupaja. Nukkis-ryhmä kokoontuu kuukausittain eri teemojen parissa. Kulttuuri rientoja luvassa pitkin syksyä.

Tervetuloa tapahtumiin ja tutustumaan toimintaan.  Nikkarit on avoin yhdistys ja jäsenenä pääset kulttuurin ja kädentaitojen pariin. 

ps. Järjestämme myös  ryhmille tutustumista toimintaan ja askartelupajoja 

Kevään puuhasteluja

Nikkarin puutyöpajan kevätkausi on ohi ja siirrytty kesätauolle.

Vaikka aika vierähti nopeesti, niin paljon on saatu aikaa. Käyttäjämäärät hieman lisääntyi viime kaudesta ja uusia askartelijoita on tullut mukaan.

Lasten askartelupäivät ja Kouvolan kaupungin monimuotoisuus hankeen merkeissä linnunpönttöjä ja muita keinopesiä luontoon syntyi noin 200 kpl. Nikkarointi kitaroiden parissa jatkui ja alkuvuoden teemapäivä veti hyvin väkeä. Kutomoilla on syntynyt liinoja ja mattoja tasaiseen tahtiin. Nukkisryhmä on ahkeroinut kurssien parissa. Kulttuurin nälkään on ollut teatteria ja pian myös musikaalia.

Kesänäyttelyä puuhataan tuonne Pato Klubille ja ahkerointia riittää Tallinmontun ovien korjaus-projektin myötä sekä pajan kunnostuksessa jonkin verran myös kesälle. Loppu kesästä on myös luvassa retki tuonne Vaasan seudulle, pihakirppistä  ja teema-päivää. Syksyn ohjelmasta tuossa elokuun tietämillä lisää.

Hyvää kesää toivoopi Nikkarin väki 

Pellava perinteinen tekstiili

Nikkarin kutomolla on menossa pellavaviikot.        

Liina, kuten vanha kansa on puhunut pellavasta on yksi vanhimmista viljelykasveista ja pellavalla varsin monia käyttökohteita. Kauniista ulkonäöstä johtuen on suosittu sisustustekstiili. Pyyhkeitä, lakanoita, vaatteita on tehty pellavasta , koska sillä on hyvä lämmönjohtokyky ja imee hyvin kosteutta. Perinteisiä pitsejä valmistetaan aivinapellavasta. Pellava on myös luja, joten siitä on tehty nostoliinoja, paloletkuja, purjeita. Paperia tehdään myös pellavasta sekä puristetaan öljyä.

Pellava on ekologinen tuote, sitoo hiilidioksidia eikä vaadi keinokastelua tai lannoitteita. Pellava hyödynnetään täysin eikä siitä jää jätettä.

Netistä löydät paljon tietoa pellavasta  mm; https://www.taito.fi/kasityoohjeet-ja-jutut/artikkelit/neliometri_pellavaa/

Helmi- / maaliskuun pellava viikoilla Nikkarit tarjoaa varastossa olevat pellavakuteet kutojille. Puissa on 60 cm pyyhe-/liinaloimi ja 70-80 cm kylpypyyheloimi. Hyödynnä myös kutomon edullinen kausimaksu, viidellä kympillä 30 kudontapäivää.

Uusille jäsenille tarjotaan pellava viikkojen aikana liittyneille 7 päivää kudonta-aikaa.

Kutomolla on valoisat tilat ja käytössä  seitsemät kangaspuut  ja luomapuut.  Kutomo toimii varaus periaatteella ja saat avaimen, jolloin voit käydä kutomassa silloin kun sinulle parhaiten sopii. Neuvontaa ja opastusta saat tarvittaessa sopimuksen mukaan. Omien toiveiden toteuttamiseksi ole yhteydessä ohjaajiin, niin katsotaan mitkä mahdollisuudet on toteuttaa toiveet. Jäsenenä pääset osallistumaan myös yhdistyksen muuhun toimintaan.

Eikä aiheet pellavasta tähän lopu. Kevään kehruu kurssilla kehrätään pellavaa ja jos kiinnostusta riittää, niin luonnonvärjäys-kurssi on luvassa.

Tervetuloa kädentaitojen pariin.