Kädentaidot käyttöön

 

Näyttelymainos 2Syksy saapuu ja nyt on hyvä hetki katsella   askartelu aiheita. Nikkarin pajoilla voit tehdä omia projekteja omaan tahtiin. Käytössä on hyvät laitteet ja toimivat työtilat edullisesti.

Puupajan syyskausi on 4.9. – 14.12.2017 Aukioloajat ovat entiset (Ma- Ti 10 -18 ja Ke –To 12-20) samoin käyttömaksut. Kutomo on käytössä varausten mukaan. Opastusta, ohjeita ja ideoita saat ohjaajilta – kysy.

Lokakuun lopulla Nikkarit on esillä kauppakeskus Veturissa. Retki Tampereen kädentaitomessuille tehdään 18.11.2017. Näistä ja muista syksyn tapahtumista myöhemmin lisää.

Nikkarit on mukaan Wiipurintien markkinoilla 5.-6.8.2017.

Poratuulessa on 26.8.2017 20-vuotissynttärit. Paljon tuote-esittelyjä ja tarjouksia. Muista, että Nikkarin jäsenenä saat alennusta.

Hyvää alkavaa syksyä

t: jh

Nikkarin kevät 2017

Nikkarin kevät kausi on paketissa. Puutyöpajalla pidettiin siivouspäivä toukokuun 11 päivä ja siistittiin paikat syyskautta varten, joka alkaa 4.9.2017. Kevätkaudella oli 68 askartelupäivää ja reilut 10 askartelijaa oli puutyöpajalla päivittäin. Puukonkahva-kurssi pidettiin alkuvuodesta sekä talkoita tehtiin runsaasti ja valmistauduttiin kevään 100-linnunpönttöä tapahtumaan.

Varsinainen tapahtuma alkoi 5.5.2017, jolloin Mäyränkorven päiväkodin eskarit sekä Kiipulan ammattiopiston opiskelijat vieraili pajalla ja askartelivat Nikkarin ohjaajien avustuksella linnunpöntöt.

Varsinaisena tapahtumaviikonloppuna vieraili noin 250 vierasta. Askartelu sujui ”Non Stoppina” ja askartelupisteitä oli viisi. Pääsääntöisesti lapset tekivät pönttöjä, mutta myös muutaman aikuinen halusi tehdä pöntön. Lapsille annettiin mukaan myös UPM-metsän lintutaulu. Pönttöaihioita oli varattu 120 kpl ja niitä jäi 3 kpl jäljelle. Oheistapahtumana oli ” Hauskin ” linnunpönttö kisa sekä kävijöiden kesken arvottiin 20 erikoisempaa linnunpönttöä. Pöntöt oli valmistettu Nikkarin toimesta yrityksen tuella. Pöntöt nimikoitiin yrityksille. Lisäksi luontokuvaaja Lassi Kujala oli paikalla kertomassa pönttölinnuista ja esillä oli kuvia ja kuva-esitys Lassin lintukuvista.

Kutomon toimintaan on tullut kevään aikana myös uutta eloa. Maaliskuussa pidetyt ”avoimet ovet ” – päivät keräsi paikalle runsaasti kudonnasta kiinnostuneita. Nikkarit tarjosi aloittelija-paketteja, joilla toivottiin madaltavan aloittamisen kynnystä. Paketti sai hyvän suosion ja saimme parikymmentä uutta kutojaa ja kudontapäiviä kertyi toistasataa kevään aikana. Uusien ohjaajien avulla pystytään nyt paremmin antamaan ohjausta uusille kutojille. Mikäli et tarvitse ohjausta niin voit kutoa myös kesällä. Kutomo on avoinna ympärivuoden varauksella. Tilkkutyöryhmän Suomi 100 hanke Suomi ja luonto tilkkutyö on täyttänyt ryhmän kevään ohjelman. Blogeja on tehty ahkerasti ja syksylle on luvassa palasien kokoamista. Syksyn suunnitelmissa on myös myyntinäyttely.

Kulttuurin järjestämät matkat on täyttyneet nopeasti. Syksyn retki Kolille siirtyy hieman majoitusongelmien vuoksi. Uudesta aikataulusta tiedotetaan. Syksyn suunnitelmissa on retki Käsityömessuihin Tampereelle marraskuussa.

Tallinmontun tila kysymykseen on löytymässä myös ratkaisu kesän aikana. Näin ollen yhdistyksen toiminnan jatkolle on hyvät edellytykset.

Hyvää kesää t: Nikkarit

Vuosikokouksesta poimittua

Kymin Nikkarin kuudes toimintavuosi noudatteli vakiintunutta toimintaa. Huomion arvoista on, että Nikkarit osallistuivat myös Kouvolan kaupungin järjestämään vierailuun Vologdan Voice of crafts – kansainväliseen käsityötapahtumaan. Tapahtuman yhteydessä järjestetyssä kilpailussa Marja Purmonen saavutti toisen sijan sarjassaan. Elokuun lopulla avautui noin kuukauden kestänyt näyttely Kuusankosken kotiseututalossa. Näyttelyssä oli esillä jäsenten kädentaitotöitä. Näyttelyssä vieraili lähes 400 vierasta. Toimintavuotta sävytti neuvottelut vuokrasuhteen jatkosta, kun toimintakiinteistö siirtyi UPM-Kiinteistöjen hallintaan. Talous ja jäsenyys pysyivät toimintavuonna vakaana. Jäsenmäärä oli vuodenlopussa 311. Käyttömaksut jäivät arvioitua pienemmäksi, etenkin kutomon osalta, mutta hyvän toiminnan ansiosta tulos jäi hieman plussalle. Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö tuki yhdistyksen toimintaa. Tuki ohjautui pääosin kulttuuritoimintaan.

Puutyöpaja Käyttöpäiviä kertyi 118. Puutyöharrastuksen parissa vieraili reilut 70 jäsentä ja keskimäärin 12 käyttäjää päivittäin. Turvallisuus ja siisteys oli puutyöpajan ykkösjuttu. Tapaturmia sattui 4 pientä sormivammaa. Nikkarit olivat mukavasti mukana ” miljoona linnunpönttöä ” tapahtumassa. Nikkarilta lähti noin 70 pönttöä kevään aikana. Toimintavuonna oli hyvä talkoohenki . Kulttuuri ja vapaa-aika tapahtumiin osallistui 324 henkilöä. Kesällä järjestetyt retket paikallisiin kesäteattereihin saivat hyvän vastaanoton. Kutomo käyttöpäiviä kertyi vuoden 2016 aikana 152 ja kutojia kävi 27 henkilöä. Mattoja, poppanoita, pyyheliinoja, tabletteja ja matkahuopia, syntyi n. 160 metriä. Tilkkutyöryhmän toiminta jatkui hyvällä edellisvuosien takaisella tasolla. Kerhopäivinä opiskeltiin erilaisia tilkkutyö-, tekstiilityö- ja askartelutekniikoita. Lisäksi tilkkutyöryhmä järjesti matkan Serlachius museoon Mänttään, jossa tutustuttiin Anselm Kieferin näyttelyyn.

Toimintavuotta 2017 sävyttää tulevien vuosien toiminnankartoitus. Tiloihin aiheutuvat kustannuspaineet, toimitilojen käyttäjämäärät ja yhdistyksen jäsenrakenne luovat suuntaviivoja toiminnalle. Syyskaudella järjestämme jäsenkyselyn, jossa linjataan jäsenten toiveita ja ajatuksia toiminnasta. Tiivis yhteistyö Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiön kanssa jatkuu. Yhteistyöllä tuemme molempien toimintaa, toimintapiirin jäsenistön hyväksi.

Toiminnallisesti vuosi 2017 jatkaa pääosin entisin askelmerkein. Nikkarin jaostot on kulttuuri ja vapaa-aika, puutyö, kutomo ja tilkkutyöryhmä. Jaostot laativat omat toimintasuunnitelmat ja toteuttavat niitä itsenäisesti.

Suomi 100 –vuotta huomioidaan kahdella hankkeella. Toukokuun alussa järjestetään lasten ja perheiden yhteinen askartelutapahtuma. Tavoitteena on nikkaroida 100-linnunpönttöä. Toisessa hankkeessa Nikkarin tilkkutyöryhmä valmistaa eritekniikoilla tilkkutyöpeiton.

Jäsenmäärän oletetaan pysyvän nykyisellä tasolla. Jäsenmaksuihin ja liittymismaksuihin ei haeta korotuksia vuonna 2017. Taloudellisesti pyritään jättämään hieman ” taskun pohjalle”. Tällä varaudutaan tulevien vuosien nouseviin toimitilakustannuksiin. Käyttömaksut pidetään entisellä tasolla. Tiloihin ja laiteisiin ei kohdistu mitään suuria korjaus- eikä investointitarpeita.

Käyttäjiä ohjataan laitteiden taloudellisempaan ja järkevään käyttöön. Hyvällä ennakkohuollolla pidämme tilat ja laitteet kunnossa. Hallitus varaa mahdollisuuden korottaa käyttömaksuja tarpeen niin vaatiessa. Valintojen suhteen Kymin Nikkarit jatkaan entisellä kokoonpanolla.

Toimintakertomus 2016 ja toimintasuunnitelma 2017 sekä talousluvut kokonaisuudessaan löytyy puutyöpajan ilmoitustaululta.

Tervetuloa kädentaitojen ja kulttuurin pariin.

Liitteenä kuvia vuodelta 2016. Kuvat: Rauni Pakkala, Timo Hasari, Jussi Haapala

Kevään askartelut

 

lintu5

Nikkarin puutyöpaja on kesätauolla. Kevätkausi päättyi toukokuun alussa. Käyttöpäiviä kertyi 63 ja käyttökertoja reilut neljäsataa. Pajalla oli askartelijoita keskimäärin 7/päivä. Kaudella ei ollut suurempia laiterikkoja ja askartelijat pitivät paikat siistinä. Tapaturmia oli vain yksi pieni sormivamma. Puutyöpajalla pidettiin kauden aikana parit talkoot. Kuusankosken riistamiesten nuorten eräkerho vieraili pajalla sekä puutyöpaja oli mukana UPM-Kymin Turva-Aarni tapahtumassa. Ylen ” miljoona linnunpönttöä ” – kampanja on näkynyt myös meillä. Nikkarilta lähti noin 70 linnunpönttöä kevään aikana.

Kutomolla on käyttökertoja ollut myös ihan mukavasti lähes 160 käyttökertaa kevään aikana. Mattoja, liinoja ja poppanoita voi kutoa myös kesäaikaan, sillä kutomo on käytettävissä ympärivuoden. Varaukset kesäaikana Kati Orpana 040 075 6684

Tilkkutyöryhmän on kokoontunut pari kertaa kuussa ja ryhmä järjesti keväällä taidematka Mänttään, joka saavutti hyvän suosion ja oli onnistunut.

Kulttuuripuolen suositut teatteriretket saa jatkoa kun vieraillaan paikallisissa kesäteattereissa ja alkusyksystä on tiedossa virkistysmatka Peurunkaan. Näistä tapahtumista on ilmoitus netissä ja ilmoittautuminen on jo alkanut.

Kesäkuun lopulla Nikkarin kädentaitajat osallistuu Kouvolan kaupungin mukana Vologdan ystävyyskaupungin käsityöfestivaaleihin. Nikkarilta lähtee 4 edustajaa esittelemään suomalaista käsityöperinnettä.

Kuusankosken kotiseututalolla on Nikkareiden näyttely 31.8. – 25.9.2016. esillä on kädentaidon töitä puusta pellavaan.

Tallinmontun pihatapahtuma pidetään 3.9.2016. Pihatapahtumassa on jäsenillä mahdollisuus pitää pihakirppistä.

Puutyöpaja avautuu 5.9.2016 syyskauteen. Syyskauden ohjelma tarkentuu myöhemmin.

Tervetuloa mukaan osallistumaan kulttuurin ja kädentaitojen pariin.

 Hyvää kesää

T: Kymin Nikkarit / Jussi Haapala