Harrastenäyttelyn satoa…..

Nikkareiden harrastenäyttely pidettiin maaliskuun lopulla. Näyttely oli samalla Nikkarin 5-vuotisjuhlanäyttely. Esillä oli lähes 150 erilaista työtä, niin puu-, kudonta-, tilkku- sekä muita kädentaidon harrastetöitä. Tässä kertomus tapahtumista ja kuvagalleria.

eskari1Perjantaina näyttelyssä ja pajalla vieraili eskarit, Voikkaalta, Jokelasta ja Kouvolan päiväkodeista. Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiön tuella Nikkarilla oli mahdollisuus tarjota kyyti tapahtumaan ja pieni askarteluhetki noin 70:lle esikoululaiselle. Lapset tutustuvat innolla näyttelyyn ja työt herättivät paljon ajatuksia. Askarteluhetkessä tehtiin pieni puinen robotti.

Näyttelyviikonloppuna kutomolla tehtiin tarinamattoa ja sai vinkkejä kudontaa. Näyttelyvieraat saivat kokeilla kudontaa ja samalla tekivät pätkän tarinamattoa. Tarinamatto arvottiin näyttelyn päätteeksi Jokelan päiväkodille.

MarjattaMarjatta Hirvi oli paikalla antamassa oppeja ja neuvoja kudontaa. Marjatta toimittaa Mallikerta-lehteä, joka on kankaankutojan oma erikoislehti ja hänellä on yli 25 vuoden kokemus alasta. Hänen mielestään tapahtuma oli erittäin hyvä ja ihmiset olivat innostuneita. Tällainen kudontamahdollisuus on harvinaisuus. Kansalaisopisto tarjoaa kyllä hyvät puitteet, mutta on sidottu aikaan. Aika ja tilat lienee suurin kynnys harrastukselle. Pohjois-Kymenlaaksossa osataan ja kudontainnostus on nousussa, kertoi Marjatta.

Puutyöpajalla oli kahtena päivänä toimintaa. Lauantaina oli koristeveistonäytöksiä. Lukkarisen Jouko ja Ilvosen Timo näyttivät mallia ja kertoivat veiston saloja.

 

Kymen puunsorvaajat esittelivät toimintaansa ja antoivat sorvausnäytöksiä. Lisäksi Poratuuli ja Festool toivat esille työkaluja puuntyöstöön.

Sunnuntaina oli ”pönttöpäivä”. Nuorten Eräkerhon kanssa yhdessä toteutettu tapahtuma tarjosi mahdollisuuden lasten ja vanhempien yhteiseen nikkarointiin.Pönttöjä syntyi liki sata, niin pönttösorvilla kuin perinteisiä lautapönttöjä.

LassiPaikalla oli myös Lassi Kujala, joka antoi neuvoja ja oppeja lintujen pesinnästä.Lassilla on takana yli 50 vuotta lintuharrastusta ja lähes 35-vuotta luontokuvausta Pohjois- Kymenlaaksossa. Lassi piti tapahtumaa erinomaisena. Ennen kouluissa tehtiin puukäsitöissä pönttöjä, mutta toisin on tänään. Pönttöjä kannattaa tehdä se on tärkeää pesinnän kannalta, mutta linnut käyttävät niitä myös tuulensuojana sekä talvella. Kysymykseen, mihin kottaraiset ovat hävinneet, on Lassilla suora vastaus. Maatalouden muutos Suomessa ja talvehtimisalueella järjestelmällinen hävittäminen suurempina syinä. Asian tiimoilta sovittiin jo jatkoa. Syksyllä Nikkarit, Eräkerho ja lintuharrastajat toteuttavat yhteisen projektin ja tehdään ainakin 20 pesää luontoon – asiaan palataan alkusyksystä.

 

Näyttelysalissa oli harrastetöiden myyntiä ja tilkkutyöryhmä antoi opastusta tilkkutöiden tekemiseen. Viikonlopun aikana kävi reilut 600 näyttelyvierasta. Yleisöllä oli mahdollisuus äänestää suosikkityö ja osallistua lahjakortin arvontaan.

puupalttooPuupalttoo oli ehdoton yleisön suosikki. Idea on tullut veistäjä Chris Pye:n kirjoittamasta veistokirjasta. Päätin kokeilla oman version tekemistä omaa flanellipaitaa mallina käyttäen. Työn tekemisen aloitin viime joulukuussa ja työ tuli valmiiksi helmi-maaliskuun vaihteessa kertoo Timo. Timon työt ovat myös myynnissä.

kissaToiseksi eniten ääniä sai Annukka Arolan kissatilkkutyö. Työ on tehty 60-vuotislahjaksi, eläinraikkaille ja liikuntaa harrastaville ystäville. Työssä on saatu esille varsin hauskasti ja elävästi kissojen liikkeet.

KaijaKaija Sunisen työ keräsi kolmanneksi eniten ääniä. Idea työhön on syntynyt yhdessä Marja Purmosen kanssa tilkkutyöryhmässä. Työ on tehty tekemisen ilosta itselle, mutta voidaan myös myydä.

Yleisön suosikit saivat lahjakortit paikallisiin alan liikkeisiin. Palkinnon tarkoitus on tukea ja kannustaa harrastusta kädentaitojen parissa.

Risto Pimiä ja Esa Lehmuskenttä olivat onnekkaita lahjakorttiarvonnassa, onnittelut.

 

 

Näyttelyn mahdollisti Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö ja lisäksi tapahtumaa oli toteuttamassa Kymin kerho, Kamera-73 Kuusankoski, SPR-Kouvola, Puhti D-junnut.

Kuvat; Kamera-73 Kuusankoski. Helin Kulla, Matti Hallapuro, Matti Helminen, Mika Hasu, Teemu Parta ja Teemu Pyhäniemi. Kymin Nikkarit / Jussi Haapala

Kymin Nikkarit kiittää.

Kuva galleria näyttelyn rakentemisesta, näyttelystä ja tapahtumista, ihan satunnaisesti.    ( likkaa kuvaa ja pääset esitykseen )