Voice of Crafts

Kymin Nikkareilla oli mahdollisuus osallistua ” Voice of Crafts” kansainväliseen käsityöfestivaaliin 23. -26.6 2016 Vologdassa. Osallistumista tuki Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö. Liitteenä matkakertomus kuvin.

KYMIN NIKKARIEN EDUSTAJAT VOLOGDASSA 23 – 26. 6.2016

Kymin Nikkarit ry lähetti neljä edustajaa Vologdan kaupungissa Venäjällä pidetyille käsityöfestivaaleille kesäkuussa 2016. Vologda on Kouvolan kaupungin ystävyyskaupunki ja varmaankin tästä syystä Vologda oli esittänyt Kouvolalle kutsun festivaaleille. Kaupunki oli myös varsinaisena matkan järjestäjänä ja Kymin Nikkarien edustajat Jouko Lukkarinen, Pirjo Nousiainen, Marjatta Nöjd ja Marja Purmonen olivat osa kaupungin kymmenen hengen delegaatiota. Jouko Lukkarinen edusti nikkarien puutöitä, muut tilkkutöitä. Kaupungin delegaatiosta kahdeksan oli käsitöiden tekijöitä, yksi kaupungin kulttuurin tuottaja ja yksi tulkki.

Vologdan käsityöfestivaali järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Festivaalin suosio ja merkittävyys on lyhyessä ajassa kasvanut räjähdysmäisesti. Ensimmäisenä vuonna näytteilleasettajia oli 400, nyt 4500. Vierailijoita neljän päivän tapahtuma keräsi 160.000. Esittäessään kutsun Kouvolan kaupungille, järjestäjät olivat toivoneet, että suomalaiset toisivat esille suomalaista käsityötä ja osallistuisivat myös kilpailuihin. Näin myös tapahtui. Esillä olleiden suomalaistöiden lisäksi Jouko Lukkarinen osallistui koristeveistoa koskevaan kilpailuun ja Marja Purmonen tilkkutöiden sarjaan. Marja Purmonen saavutti sarjassaan toisen palkinnon. Kilpailun tuomariston muodosti arvosteluraati ja kilpailutyöt olivat yleisön nähtävissä kilpailuteltoissa.

Näyttelyalue oli keskeisellä paikalla aivan Kremlin kupeessa kirkkojen ympäröimänä. Kouvolan ryhmällä oli omien töiden esittelyä, työnäytöksiä ja pientä myyntiä varten käytössä yhteinen teltta serbialaisten kanssa. Tilat olivat ahtaat, mutta sopu sijaa antoi.

Paikallisen käsityöyhdistyksen johdolla tutustuimme myös kaupungin historiaan ja maantieteeseen. Vologda on kaunis, historiallinen kaupunki, joka perustettiin jo vuonna 1147. Myöhemmin Venäjän hallitsijalla Iivana Julmalla oli merkittävä osuus kaupungin kehitykseen. Tänä päivänä kaupungissa on noin 320.000 asukasta. Siellä on kauniita pitsihuviloita, joista osa on myös entisöity, ja runsaasti kirkkoja. Venäläiseen historiaan saimme tutustua myös opastetulla käynnillä 1812 perustettuun nyt museona toimivaan Prjanchaninovien kartanoon, jota hallitsi kolme sukupolvea vuoden 1917 vallankumoukseen asti. Kartanon historia kuvasi hyvin elämää silloisessa Venäjän maassa.

Näyttelyosastomme herätti paljon yleisön mielenkiintoa. Ihmiset olivat hyvin ystävällisiä ja isännät vieraanvaraisia. Myös kaupunginjohtaja kävi tervehtimässä. Pienenä yksityiskohtana mainittakoon, että tapasimme sattumalta myös ”euroviisumummot”, jotka olivat aika nuorekkaita
ja eloisia. Tapaamisen yhteydessä he lauloivat meille myös suomen kielellä laulun ”Paljon kiitoksia”.

Teimme matkan Vologdaan ja takaisin junalla. Ensin Kouvolasta Pietariin, josta matkasimme vielä 12 tuntia yöjunalla Vologdaan. Menomatkalla odottelimme Pietarissa useamman tunnin Vologdaan lähtevää junaa, jona aikana meille järjestettiin kiertoajelu Pietarissa. Kierroksen yhteydessä tutustuimme mm. Pietari Paavalin linnoitukseen.

Matka oli kokonaisuudessaan mielenkiintoinen ja onnistunut, Pystyimme mielestämme hyvin tuomaan esille Kymin Nikkarien toimintaa ja samalla suomalaista käsityötä. Matka oli myös opintomatka venäläiseen käsityötaitoon ja kulttuuriin.

Kymin Nikkarit ry:n ryhmä