Pellava perinteinen tekstiili

Nikkarin kutomolla on menossa pellavaviikot.        

Liina, kuten vanha kansa on puhunut pellavasta on yksi vanhimmista viljelykasveista ja pellavalla varsin monia käyttökohteita. Kauniista ulkonäöstä johtuen on suosittu sisustustekstiili. Pyyhkeitä, lakanoita, vaatteita on tehty pellavasta , koska sillä on hyvä lämmönjohtokyky ja imee hyvin kosteutta. Perinteisiä pitsejä valmistetaan aivinapellavasta. Pellava on myös luja, joten siitä on tehty nostoliinoja, paloletkuja, purjeita. Paperia tehdään myös pellavasta sekä puristetaan öljyä.

Pellava on ekologinen tuote, sitoo hiilidioksidia eikä vaadi keinokastelua tai lannoitteita. Pellava hyödynnetään täysin eikä siitä jää jätettä.

Netistä löydät paljon tietoa pellavasta  mm; https://www.taito.fi/kasityoohjeet-ja-jutut/artikkelit/neliometri_pellavaa/

Helmi- / maaliskuun pellava viikoilla Nikkarit tarjoaa varastossa olevat pellavakuteet kutojille. Puissa on 60 cm pyyhe-/liinaloimi ja 70-80 cm kylpypyyheloimi. Hyödynnä myös kutomon edullinen kausimaksu, viidellä kympillä 30 kudontapäivää.

Uusille jäsenille tarjotaan pellava viikkojen aikana liittyneille 7 päivää kudonta-aikaa.

Kutomolla on valoisat tilat ja käytössä  seitsemät kangaspuut  ja luomapuut.  Kutomo toimii varaus periaatteella ja saat avaimen, jolloin voit käydä kutomassa silloin kun sinulle parhaiten sopii. Neuvontaa ja opastusta saat tarvittaessa sopimuksen mukaan. Omien toiveiden toteuttamiseksi ole yhteydessä ohjaajiin, niin katsotaan mitkä mahdollisuudet on toteuttaa toiveet. Jäsenenä pääset osallistumaan myös yhdistyksen muuhun toimintaan.

Eikä aiheet pellavasta tähän lopu. Kevään kehruu kurssilla kehrätään pellavaa ja jos kiinnostusta riittää, niin luonnonvärjäys-kurssi on luvassa.

Tervetuloa kädentaitojen pariin.