Poimintoja kuluneesta vuodesta

Nikkarin kulunut vuosi meni monien tapahtumien merkeissä.

Alkuvuodesta korona rajoitti toimintaa, mutta loppuvuosi meni suunnitelmien mukaan. Jäsenmäärä on pysynyt vakaana ja harrastetilojen käyttäjämäärät ovat pysyneet hyvällä tasolla. Tilojen toimivuuteen on panostettu. Hyvät ja toimivat tilat on hyvä pohja harrastaa kädentaitoja.  Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiön tuki toiminnalle mahdollistaa laajan toiminnan – Kiitos siitä säätiölle.

Vuoden avaus olivat huhtikuun alussa pidetyt  ”Puupaja tutuksi”- tapahtuma ja kutomolla pellava päivät. Tapahtumissa esittelimme toimintaa sekä esillä oli eri aiheita kädentaitoihin.  Puutyöpajalla pidettiin pönttö viikot huhtikuun alussa. Viikolla nikkaroitiin linnunpönttöjä eskareiden kanssa sekä oli avoin nikkarointi tapahtuma perheille.  Toukokuun alussa pihatapahtumassa oli esillä  lankojen lumoa ja ikkunoiden korjausta. Lasten askartelupajassa tehtiin hyönteishotelleja. Nikkarille lasten nikkarointi ja perheiden yhteiset tapahtumat ovat tärkeitä nyt ja jatkossakin. Linnun pöntöt on hyvä kohde aloittaa nikkarointi.

Syyskauden avasi pihatapahtuma elokuun lopulla. Tapahtumassa oli pihakirppistä ja Nikkarin toiminnan esittelyä. Pajalla vieraili myös Into Martat, tutustumassa toimintaa. Puukko& Tuppi – kurssia pidettiin syyskuun lopulla.

Naisten puutyöilloissa syntyi mm. hieno valotaulu.

Syyskaudella oli puutyö-kurssi naisille ja muutama puutyöilta. Tapahtumalla pyrittiin rohkaisemaan naisia puutöiden pariin. Toiminnalle on tilausta.

 

Kitara teema vahvasti mukana

Sähkökitaran rakennus on ollut mukava yllätys toiminnassa. Vuodesta 2020 alkaneet kurssit on kerännyt lähes parikymmentä harrastajaa omaksi ryhmäksi. Ja kun kärpänen purasee, niin kitaroita syntyy.  Me Nikkarilla yritämme parhaamme mukaan tukea tätä toimintaa ja mahdollistaa hyvät puitteet sekä avun rakentajille. 

Pato Areenalla oli  ” Kitarat lavalla- näyttely  huhtikuun alussa. Näyttelyssä oli esillä kurssilaisten valmistamia kitaroita. Keväällä pidettiin myös ensimmäinen teemapäivä sähkökitaranrakennuksesta.  Vieraaksi saimme Louhensuon Harrin kertomaan, millainen on hyvä sähkökitara. Harri on toiminut monet vuodet kitaransoiton opettajana ja on tuttu muusikko kuusaalaisille.  Päivän aikana kuulimme myös soittoa. Syksyn teemapäivän aiheena oli yläsatulan valmistus.

Teemapäivän koesoitto

Ajatus kolmannesta sähkökitaran valmistus – kurssista  syntyi kevään teemapäivän yhteydessä, kun kyselyjä tuli. Kurssin mahdollisti kun Matti Järvinen ja Jukka Hamari suostuivat ohjaajiksi ja Nikkarin puolelta oli ohjaajina Jussi Haapala ja Hannu Virtanen. Kurssipäivät painottuivat  viikonlopulle ja kurssi runko oli pitkälti aiempien kurssien kaltainen. 

 

Ongelmia ratkottiin porukalla.

Kurssilla tehtiin kolme perinteistä telecasteria, pari jazzmasteria, yksistrato ja yksi basso. Kurssin henki oli jälleen kerran hyvä ja tavoitteena ollut ryhmässä tekeminen toteutui. Mielipiteiden vaihto oli vilkasta ja pienet virheet käännettiin voitoksi. Erityiset kiitokset Matille ja Jukalle aktiivisesta työstä kurssilaisten hyväksi.

Kutomo järjesti Rukki&Kehruu – kurssin  keväällä. Tällä kaksi osaisella kurssilla kunnostettiin vanha perinteinen rukki ja toisella osalla kehrättiin lankaa. Perinteiden vaaliminen on osa Nikkarin toimintaa. 

Nukkis ryhmä on ollut näyttelyn ” pyörteissä ” kauden aikana. Vuoden alussa oli Kouvolan taidepolku tapahtuma, jossa oli ” Jaffat tulloo ! Helmat paukkuu !” –  teemalla tehty näyttely. Keväällä Kahvila Onnenkukossa pidetyn näyttelyn nimi oli ”Pieniä onnen hetkiä”.   Syksyllä ryhmä oli mukana Myllykosken käsityöharrastajien Kässämessut – tapahtumassa. 

Nukkis oli myös organisoimassa kesällä Pato Klubilla esillä ollutta  Tee Se Itse -näyttelyä. Ryhmä on kokoontunut kuukausittain eri teemojen mukaan.  Ryhmän omilta FB-sivuilla voit tutustua toimintaa tarkemmin.

Kulttuurin vapaa-ajan toiminta on vuoden aikana lisääntynyt merkittävästi, vaikkakin mennyt aika vaikuttaa edelleen, niin lähes 250 henkilö on osallistunut kulttuuri tapahtumiin. Musiikkia, retkiä , teatteria eli monipuolista ohjelmaan on ollut tarjolla.

Tulevan vuoden ajatukset on saman kaltaiset. Lasten ja perheiden yhteiset nikkarointi tapahtumat, Teema-päivät kitaroiden parissa saa jatkoa. Kursseja, pihatapahtumia ja kulttuuria on luvassa myös tulevalle vuodelle. 

Tervetuloa  tutustumaan ja mukaan  kädentaitojen ja kulttuurin pariin

Nikkarit kiittää kuluneesta vuodesta ja toivottaa                                                  hyvää joulua ja parempaa uutta vuotta.

Galleriassa kuvia menneeltä vuodelta. ( Kuvat Jussi Haapala sekä osallistujien WhatsApp -ryhmistä )