Puutyö

Sivuja päivitetään…..

Nikkarin puutyöpajan ajatus on, että jäsenet voivat askarrella omaehtoisesti haluamiaan töitä. Puutöpajalla tehdäänkin paljon pieniä koristetöitä sekä myös ovia ja ikkunoita. Puutyöpajan konekanta on hyvä ja toimitila vetää noin 15 -18 askartelijaa kerrallaan. Puutyöpajalle ei ole vuorojärjestelmää vaan askartelun voi aloittaan tilanteen mukaan. Puutyöpajalla on aukioloaikoina ohjaaja, jonka puoleen voi kääntyä ongelmatilanteissa. Lisäksi kerholaisissa on paljon puuseppiä ja alan ammattilaisia, joten neuvoja ja opastusta saa toisilta kerholaisilta. Askartelijat hankkivat tarveaineet itse, mutta kerholla on myynnissä kuivaa puutavaraa perinteisistä männystä ja koivusta aina harvinaisempiin jalopuihin. Lisäksi meillä on yhteistyösopimuksia muutamien puutavaraliikkeiden kesken. Puutyöpajalla on myynnissä myös hyvää kuivaa kutterinpurua. Tervetuloa tutustumaan.

turvOlemme panostaneet työturvallisuuteen ja oikea oppiseen työskentelyyn ja aina uudet askartelijat perehdytetään koneisiin ja laitteisiin. Syyskaudella 2010 otimme käyttöön jätteiden lajittelun.  Askartelijoiden velvollisuuksiin kuuluu tietenkin paikkojen puhtaana pito ja jokainen huolehtii omalta osaltaan siisteydestä. Lisäksi kerho järjestää harrastukseen liittyvää koulutusta ja kursseja. Hyvän harrastuksen lisäksi kerho tarjoaa hyvää sosiaalista kanssa käymistä.

 

 

Puutyöpajalla on tilaa 240 neljöä. Peruskoneet on vahvaa ”valurauta” sukupolvea.

 

Puutyöpajan ohjaajatoiminta pyörii vapaaehtoisuuden pohjalta. Puutyöpajalla on 14 ohjaajaa, joiden työpanoksen myötä aukioloajat voidaan pitää tässä laajuudessa. Joukossa on pitkään puutyöharrastuksen parissa toimineita ja osaamista löytyy niin metalli kuin sähkö alueelta, joten koneiden kunnossapito hoituu pitkälti omin voimin. Ohjaajat valitsevat vapaasti vuorot ja lista vuorossa olevasta ohjaajasta on nähtävissä puutyöpajan ilmoitustaululla.

Ohjaajien tehtävä on perehdyttää uudet askartelijat ja opastaa koneiden ja laitteiden käytössä. Valvoa käytettävän puutavaran laatua ja huolehtia laitteiden kunnosta. Ohjaajat pitävät kirjaa puutyöpajan käyttäjistä sekä laitteista ja huolehtivat puunmyynnistä. Valvovat yleisestä järjestystä työpajalla ja työturvallisuuden noudattamista mahdollisuuksien mukaan, vaikka jokainen toimiikin omalla vastuulla. Ohjaajille on annettu ensiapu opastusta tapaturmien varalle.

Pajan koneet

Konekanta rakentuu perinteisistä puuntyöstökoneista.  Konekantaa pyritään uusimaan mahdollisuuksien mukaan muistaen kuitenkin, että kyseessä on harrastetila. 

Isommat koneet on vankkaa valurautaa. Ikää koneilla alkaa olemaan, mutta hyvällä huollolla ja kunnossapidolla laitteet on kunnossa.  Oikohöyliä on pari 500 ja 400 leveitä sekä tasohöylä 520. Heman  isovannesaha, jonka kita leveys on 600. Mankon perinteinen tapituskone. Sorveja löytyy kolme, pari pylväsporaa .

2020 keväällä hankittiin uusi sirkkeli Hammer k3 Winner. Liukupöytä 2000 ja 800 halkaisupöydällä. Koneen apusivupöytä mahdollistaa tarkat kulmasahaukset.

 

 

 

 

 

 

Hiomakoneita löytyy oskiloiva tappihiomakone, isompi lautashiomakone, nauhahiomakone sekä rumpuhiomakone.

Kone on kahdella rummulla ja leveyttä 630mm.

Pienkoneita löytyy moneen lähtöön. Uusinnoissa olemme luottanut Festool laatuun. Löytyy Domino-tapitusta sekä pöytäjyrsintä ja ruuvinväännintä ja hiomakonetta.

Eli melko mittava ja laadukas laitekanta on tarjolla jäsenille puuntyöstöön.

 

 

 

 

 

 

Nikkarin ohjaajat                        

Raimo Mäkinen,                            040 556 8120

Lasse Mykrä,                                   040 820 6700

Jorma Mäkelä                                  040 733 4052

Juhani Haapala                                 040507 2196

Lauri Mattila                                    040 839 3724

Pentti Turunen                                040 507 7341

Reijo Kytömäki                               040 524 0204

Anssi Pälvisalo                               040 513 5105

Erkki Kousa                                     040 530 3954

Martti Mellanen                            040 540 0190

Matti Remes                                   040 528 1053

Hannu Virtanen                            040 514 6810

Pekka Pöysä                                  040 584 4307