Raaka-aineet

Puutyöpajalla on raaka-aineena luonnollisesti puu. Askartelijat hankkivat puutavaran itse. Puutyöpajalla on myynnissä pieniä määriä mäntyä, koivua ja jalopuita.

Kymin Nikkarit tekevät yhteistyötä muutaman lähiseudun puutavaramyyjän kanssa. Kts. jäsenedut.

Monet askartelijat käyttävät mielellään omia puita, jotka ovat kaadettu omalta pihalta tai muualta hankittua puutavaraa. Puun kuivuus ja puhtaus ovat tärkeitä seikkoja. Hyvällä ilmakuivauksella puun kosteus laskee noin 15 prosenttiin. Puusepänkuiva puu on noin 5-7 kosteusprosenttia, jolloin se vaatii uunikuivausta tai pitkää aikaa lämpimässä sisätilassa. Valitettavasti puutyöpajan tilat ovat rajalliset ja tiloja ei voi käyttää kuivatukseen. Nikkareille on kuitenkin puuvarastossa vuokrattavia lämpimiä tiloja, joissa voi säilyttää puutavaraa.

Toinen ja tärkeämpi seikka on puun puhtaus. Pihapuissa ja muissa ns: ”käytetyssä materiaalissa” ovat vaarana naulat, hakaset, betoni tai muut epäpuhtaudet, jotka aiheuttavat terärikkoja. Peräkärri kuljetus lisää kivien ja soran tarttumista puutavaraan, myös lakatut ja maalatut laudat aiheuttavat terärikkoja. Puutyöpajalla on metallinilmaisin, jolla voi tarkistaa mahdolliset metallit.

Askartelijan tulee huomioida:

–      Puhdista ja tarkista raaka-aine ennen työstöä

–      Valitse työstöön oikea laite ja terä

–      Mikäli epäilet raaka-aineen sopivuutta, ota yhteys ohjaajaan

Lisää tietoa puulajeista ja käyttökohteista:

Edu/ oppimateriaali.

Puuproffa